Piszą o nas

Media o nas

5

Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii

Czytaj więcej na Trojmiasto.pl

"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.

1

Najlepsze, najtańsze, najoryginalniejsze. Dokąd na pączki w tłusty czwartek?

Czytaj więcej na Trojmiasto.pl

Z lukrem i konfiturą, budyniem, adwokatem, autorskim kremem, lodami, a nawet z mięsem. Tradycyjne, bezglutenowe, wegańskie i dietetyczne. W Trójmieście znajdziemy mnóstwo lokali, które oferują pączki, jakie tylko możemy sobie wymarzyć. Sprawdziliśmy, gdzie kupimy najlepsze, a gdzie najoryginalniejsze tłustoczwartkowe wypieki, a także w jakich cenach będą sprzedawane.

2

Chleb na święta. Który najdłużej zachowa świeżość?

Czytaj więcej na Trojmiasto.pl

Do świąt Bożego Narodzenia pozostało niewiele czasu. Gorączka przedświątecznych zakupów trwa w najlepsze, a w całym tym zamieszaniu łatwo o czymś zapomnieć. Dlatego już dziś warto na listę ostatnich zakupów wpisać chleb. Jest to jedna z 12 potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole - symbol nowego życia i dobrobytu, który wedle tradycji ma zapewnić pomyślność w nowym roku. Układ świąt sprawia, że sklepy będą zamknięte przez trzy i pół dnia, dlatego warto zastanowić się, ile pieczywa potrzebujemy, aby go potem nie wyrzucać. Podpowiadamy, które wybrać i jak przechowywać, aby długo cieszyć się jego świeżością.

3

Na swoim. Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza

Czytaj więcej na Trojmiasto.pl

O tym, że warto realizować pomysły nawet wówczas, gdy sceptyczni znajomi pukają się w czoło, należy jednak zabrać się za coś, o czym mamy pojęcie, a także o tym, że najprostsze sprawy najczęściej wykładają nawet wielkie biznesy i o tym, że wcale nie tak łatwo być pracodawcą rozmawiamy z Dawidem Gryniewiczem prowadzącym sieć cukierni Manufaktura Mojej Mamy, którego twarz pewnie wielu kojarzy z reklamy telewizyjnej jednego z banków. W poprzednim odcinku cyklu "Jak to jest na swoim" rozmawialiśmy z Magdą Benedą współprowadzącą gdańską Galerię Sztuk Różnych, a już za tydzień rozmowa z Krystyną Idzior, właścicielką Akademii Przedszkolaka i Little Umbrella.

4

Naked cake, z jadalnym złotem czy ze świeżymi kwiatami? Wybieramy tort na wesele

Czytaj więcej na Trojmiasto.pl

Sezon weselny rozpoczął się na dobre - wiele par ze względu na pandemię przełożyło terminy uroczystości na letnie miesiące. W ferworze przygotowań, szukania idealnej sukni i szycia garnituru, trenowania pierwszego tańca, planowania menu i szykowania dekoracji, nie można zapomnieć o torcie. Okrągły, piętrowy, biały, elegancki, ręcznie malowany, ombre, naked cake, a może udekorowany świeżymi kwiatami lub figurkami - tu znaczenie ma wszystko: kształt, kolor, smak, dekoracja. Jaki powinien być idealny, weselny tort? Sprawdziliśmy ofertę trójmiejskich pracowni cukierniczych.

6

Babki, mazurki, serniki. Zobacz ciasta w cateringu wielkanocnym

Czytaj więcej na Trojmiasto.pl

Baby, mazurki, serniki, paschy, keksy i świąteczne torty - wielkanocny stół to nie tylko jajka, żurek i biała kiełbasa, ale też słodkie wypieki. Wszystkie te ciasta znajdziecie w świątecznej ofercie kawiarni i cukierni. Zachęcamy do zamawiania wielkanocnych dań do domu i w ten sposób wspierania trójmiejskiej gastronomii.